Psihologija boja

  • 18. 07. 2023.
  • čitanja

Psihologija boja u marketingu

Psihologija boja

Jedan od najmoćnijih alata pri kreiranju vizualnog identiteta za tvrtke i komunikacije vizualne poruke u marketingu je boja. Ona može nositi svoju simboliku, predstavljati ideju, imati svoje značenje i relevantnost, pri čemu je bitno da više boja u kombinaciji stvaraju međusobno uspješan odnos.

tonovi zelene boje

Što je boja u okviru simbolizma?

Interpretacija boja je subjektivna i ovisi o brojnim faktorima a proučavanje utjecaja boje na čovjekovu percepciju, emocije i um pripada području psihologije boja, relativno mladoj grani izučavanja koja svejedno vrši izuzetno jak utjecaj na moderni svijet.

Odnos prema bojama ima svoju kulturološku pozadinu i iste boje ne moraju nositi isto značenje u dvije kulture. Međutim, dokazano je kako postoje i univerzalne percepcije boja, bez obzira na kulturu.

Percepcija boje

Pridodavanje značenja boji jeste simbolizam boja. Zasniva se na naučenom ponašanju i asocijativnu moć koja oređuje poimanje i percepciju boje te emocije i stanja koja boja može pobuditi. Simbolizam boja ima vitalnu ulogu u različitim područjima ljudskih djelatnosti, poput mode, uređenja prostora, proizvodnje i oglašavanja.

Simbolizam boja

Kako boje utječu na našu percepciju?

Svaka boja stvara određeno ozračje i na taj način utječu na naše raspoloženje, a shodno tome ponašanje. Psihologija boja se u svojoj suštini bavi proučavanjem utjecaja boja na percepciju ljudi. Slijedi popis nekih boja te značenja i ugođaja koje one stvaraju:

Crvena boja: aktivna, energična, snažna, uzbudljiva, privlačna. Psihologija boja ju definira i kao dominantnu i agresivnu. U marketingu je to boja koja poziva na akciju i obraćanje pažnje. S druge strane, crvena boja može aludirati i na opasno, ali i romantično ozračje, ovisno o kontekstu. Crvena je primarna boja koja je jedna od najzastupljenijih boja u raznim kulturološkim okruženjima; može biti povezana s različitim emocijama i konotacijama.

Tamno crvena boja: otmjena, ozbiljna, dostojanstvena boja, što znači da se većinom koristi u okviru ozbiljnijih institucija, kao što su državni sektori, kazališta i slično.

Plava boja: tajanstvena, misaona, duboka, umjerena, harmonična. Plavu boju povezujemo i s hladnim senzacijama, zbog čega ju psihologija boja veže i uz osjećaje tuge. Plava boja također je boja koja označava racionalni karakter i često se povezuje s poslovnim ozračjem.

Ružičasta boja: brižna, slatka, nježna. Može zadržati pažnju, djeluje poželjno. Koristi se najčešće u sferi brendova koji žele aludirati na lakoću.

Ljubičasta boja: mistična, očaravajuća, osjetljiva. Plava boja u njezinom sastavu joj pruža određenu distancu, a crvena toplinu. Ponekad se koristi u brendiranju brendova koji su orjentirani na spiritualni lifestyle. Ovisno o njansi, može djelovati električno, ili pak nježno; čak i profinjeno.

Zelena boja: osvježavajuća, skladna, optimistična boja. Jedna je od najzastupljenijih boja u prirodi. Psihologija boja ju zbog toga svrstava u umirujuće boje i vrlo često ćemo ju pronaći u brendovima kojima je u cilju prikazati mir, sklad i održivost. Možemo reći da je plava boja hladno-umirujuća, dok je zelena toplo-umirujuća.

Tirkizna boja: osvježavajuća, udaljena, hladna, sterilna. Često se koristi u medicinskom okruženju, povezuje se s čistoćom.

Narančasta boja: uzbudljiva, izravna, komunikativna, topla. Stvara osjećaj prijateljskog raspoloženja. U marketingu se može koristiti kao poziv na akciju, odlična je za gumbe koji vode na narudžbu. Narančasta boja je spoj vedrine žute boje i spremnosti na akciju crvene boje, što ju čini jednom od vrlo poželjnih boja u prodajnom okruženju.

Žuta boja: vedra, slikovita, živahna, svijetla. Djeluje stimulativno na naše raspoloženje. Žuta boja se često koristi kao boja brenda za proizvode za djecu. S druge strane, može se izvrsno uklopiti u svaku sredinu kojoj treba doprinijeti živosti. Žuta je boja za podizanje pozitivne i mladenačke energije.

Smeđa boja: ozbiljna, ali topla. Može izazvati ugodu i mir, što je izvrsna karakteristika za interijer. Svijetlo smeđe, razne nijanse bež i konjak su boje koje lako pronalaze svoje mjesto u modernom uređenju; o tome svjedoče razne struje trendova u interijeru.

Siva boja: neutralna, bezosjećajna. Ova boja je jedna od čestih izbora za pozadinske elemente; koristi se zbog svoje nenametljivosti i neutralnosti.

Crna boja: elegantna, čvrsta, udaljena, rezervirana. Crna boja je temeljna i pojavljuje se u većini vizuala u nekoj mjeri. U okviru čitkosti i efikasnosti, crna je standard.

Bijela boja: otvorena, čista, potvrdna. Ako je crna standard, bijela joj drži zaleđe. Bijela boja je gotovo pa neizostavna sastavnica vizuala, ona pruža odmor od gužve informacija, djeluje prozračno, a s lakoćom služi i kao pozadina za drugu boju.

Psihologija crvene boje

Boja u brandingu

Boje su snažni i upečatljivi predstavnici branda i vizualnog identiteta uopće. Nerjetko su upravo boje najzapamćeniji dio identiteta tvrtke te je njihov pažljivi i ciljani odabir ključan.

Boje utječu na ambijent, predstavljaju jak vizualni podražaj i mogu sugerirati određeni karakter branda koji predstavljaju. Agencije za marketing koriste ove metode kako bi privukle ciljanu skupinu potrošača određenog brenda.

U svijetu web stranica, boje će snažno doprinijeti skladu ili neskladu, utječu na čitkost i vidiljivost informacija te prezentiraju podton karaktera mrežnog mjesta. Boju treba koristiti svjesno i s planom kako bi postigli tražene rezultate. To boju čini potentnim alatom kojeg je nemoguće precijeniti.

Zaključak

Boje su snažan komunikacijski alat, te su jedan od ključnih elemenata u kreiranju vizualnog identiteta tvrtke. One mogu prikazivati različite ideje, nositi specifične simbolike i imati relevantno značenje, posebice u kombinaciji. Boje ne samo da utječu na percepciju i emocionalno stanje promatrača, već i igraju presudnu ulogu u oblikovanju dojma o brendu.

S obzirom na kulturološke razlike, tumačenje boja može biti relativno, ali postoje i univerzalne percepcije koje su zajedničke svim kulturama. Bez obzira na subjektivnost interpretacije, simbolizam boja ima ključnu ulogu u mnogim aspektima ljudskih djelatnosti, uključujući modu, dizajn interijera, proizvodnju i marketing.

Psihologija boja je disciplina koja proučava kako boje utječu na našu percepciju, emocije i ponašanje. Svaka boja nosi određenu simboliku i može stvoriti specifično ozračje, utjecati na naše raspoloženje i u skladu s tim utjecati na naše ponašanje. Stoga, učinkovita upotreba boja u marketingu može biti snažno oruđe u privlačenju i angažiranju potrošača.

U kontekstu marketinga na društvenim mrežama, boje igraju ključnu ulogu. U svijetu preplavljenom vizualnim podražajima, pravilna upotreba boja može pomoći brendovima da se istaknu i stvore snažan vizualni identitet koji privlači i zadržava pažnju korisnika. Boje se također koriste u grafičkom dizajnu kako bi se potaknule određene emocije, iskazale ideje ili pričale priče.

Sve u svemu, boje su neophodne u stvaranju i održavanju snažnog vizualnog identiteta. One su ključne za uspostavljanje prepoznatljivosti brenda, stvaranje upečatljivih dojmova i poticanje emocionalnih reakcija. Njihova pravilna i ciljana upotreba može dramatično poboljšati marketinške napore, stvarajući privlačne, uvjerljive i emotivno rezonantne vizualne iskaze.

Bez obzira na to jesmo li svjesni toga ili ne, boje su ključni dio našeg doživljaja svijeta, a u rukama vještog dizajnera ili marketinškog stručnjaka postaju moćno oruđe za komunikaciju i uvjeravanje.

Pretplatite se na Newsletter.

Budite u toku s novostima.    Pretplatite se na Newsletter.

    Hvala što ste se pratplatili na naš newsletter.