Što je Google Ads?

  • 4. 11. 2023.
  • čitanja

U današnjem digitalnom dobu, online oglašavanje postalo je nezamjenjiv alat za tvrtke koje se žele povezati sa svojom ciljanom publikom i promovirati svoje proizvode ili usluge.

Među bezbrojnim dostupnim opcijama, Google Ads (Google AdWords) stoji kao najveća sila u svijetu digitalnog marketinga, nudeći vrlo učinkovit način za dosezanje potencijalnih kupaca.

Najveća prednost koju imaju Google Ads je da stižu do potencijalnih kupaca kada aktivno traže informacije, proizvode ili usluge putem tražilice. To znači da se Vaš oglas prikazuje točno određenim ljudima koji traže Vaš proizvod ili uslugu.

Ali što su točno Google oglasi i kako funkcioniraju? U ovom ćemo članku ući u osnove Google oglasa, istražujući što su, kako funkcioniraju i zašto su postali bitna komponenta modernog marketinškog krajolika. Osim toga biti će riječi o tome

Bez obzira na to jeste li iskusni marketinški stručnjak ili netko tko tek dolazi u svijet online oglašavanja, razumijevanje moći Google Adsa može promijeniti šanse za uspjeh vašeg poslovanja u digitalnom svijetu.

Što je Google Ads?

google ads platforma za oglašavanje

Google Ads, prije poznat kao Google AdWords, platforma je za internetsko oglašavanje koju je razvio Google koja omogućuje tvrtkama i oglašivačima da promoviraju svoje proizvode i usluge putem plaćenog oglašavanja. Jedna je od najpopularnijih i naširoko korištenih platformi za digitalno oglašavanje, koja nudi niz opcija oglašavanja kako bi se tvrtkama pomoglo da učinkovito dođu do ciljane publike.

Google Ads radi na modelu plaćanja po kliku (pay per click – PPC), gdje oglašivači plaćaju samo kada korisnik klikne na njihov oglas.

 

Primjer oglasa koji se pojavljuju na Google za ključnu riječ "stomatološka ordinacija"

Ovi se oglasi mogu postaviti na bilo koju web lokaciju koja je u vlasništvu Googlea, uključujući stranice s rezultatima Google tražilice (search engine results page – SERP), kao i na web stranicama unutar Google prikazivačke mreže, koja obuhvaća veliku mrežu partnerskih web stranica i aplikacija.

Osnovne komponente Google Adsa uključuju:

Ključne riječi: oglašivači odabiru relevantne ključne riječi ili fraze koje pokreću prikazivanje njihovih oglasa kada korisnici pretražuju na Googleu. Ovo je temeljni dio osiguravanja da oglasi dosegnu određenu publiku zainteresiranu za njihove ponude.

Oglasne kampanje: Oglašivači stvaraju i upravljaju svojim oglasnim kampanjama, koje uključuju skup oglasa koji ciljaju određene ključne riječi, lokacije i demografske podatke. Oni također postavljaju dnevne proračune i strategije licitiranja.

Formati oglasa: Google Ads nudi različite formate oglasa, kao što su tekstualni oglasi, slikovni oglasi, video oglasi i oglasi za kupnju, kako bi zadovoljili različite ciljeve oglašavanja.

Aukcija oglasa: kada korisnik unese upit za pretraživanje, Google pokreće dražbu oglasa kako bi odredio koje oglase prikazati. Nekoliko čimbenika, uključujući ocjenu kvalitete oglasa, iznos ponude i oglasna proširenja, utječu na poziciju oglasa na stranici rezultata pretraživanja.

Proračun i ponude: oglašivači postavljaju dnevni ili mjesečni proračun za svoje kampanje i određuju koliko su spremni platiti za svaki klik (cost per click – CPC) ili za postizanje određenih ciljeva (cost per acquisition – CPA).

Oglasna proširenja: Ovo su dodatni podaci koji se mogu dodati oglasu, kao što su proširenja poziva, proširenja veza na web-lokaciju ili proširenja lokacije, kako bi se pružio više konteksta i potaknula interakcija korisnika.

Google Ads pruža oglašivačima sveobuhvatne alate i analitiku za praćenje izvedbe njihovih kampanja, omogućujući im mjerenje povrata ulaganja (return on investment – ROI) i uvođenje prilagodbi na temelju podataka za poboljšanje učinkovitosti kampanje.

Generalno, Google Ads nezamislivo je bitna platforma koja tvrtkama omogućuje dosezanje globalne ili lokalne publike, ovisno o njihovim ciljevima, i vitalna je komponenta digitalnih marketinških strategija za one koji žele povećati online vidljivost, privući potencijalne kupce i razviti svoje poslovanje.

Saznajte kako uz pomoć naše agencije možete doći do rezultata s Google Ads oglašavanjem

  • Ostvarite ROI kroz efikasno oglašavanje
  • Dođite do novih kupaca i povećajte prodaju
  • Poboljšajte vidljivost svoje tvrtke na internetu

KONTAKT

Zašto se oglašavati preko Googlea

Prednosti oglašavanja proizvoda ili usluga putem google ads

Oglašavanje putem Googlea nudi nekoliko konkretnih prednosti koje ga čine popularnim izborom za tvrtke i oglašivače. Evo nekoliko ključnih razloga zašto je oglašavanje na Googleu vrijedna strategija:

Globalan doseg: Google je najpopularnija svjetska tražilica koja omogućuje da se Vaši oglasi prikazuju raznolikoj globalnoj publici.

Precizno ciljanje: Google Ads oglašivačima omogućuje ciljanje korisnika na temelju ključnih riječi, demografskih podataka, lokacije itd., osiguravajući da svoj oglas dostavite do prave publike.

Isplativost: s modelom Pay-Per-Click, oglašivači ne plaćaju kad se oglasi prikazuju nego samo u trenutku kada korisnici kliknu na njihove oglase, optimizirajući korištenje proračuna.

Kontrola proračuna: Google Ads vam omogućuje postavljanje i prilagođavanje dnevnih ili mjesečnih proračuna, što omogućuje fleksibilnost kampanja.

Uvidi temeljeni na podacima: Googleova robusna analitika i alati za praćenje pomažu u mjerenju izvedbe oglasa i usavršavanju strategija.

Različiti formati oglasa: Oglašivači mogu birati između tekstualnih, slikovnih, video i formata oglasa za kupnju koji odgovaraju njihovim ciljevima i publici.

Google plaćeno oglašavanje na tražilici

Poboljšani oglasi: oglasna proširenja pružaju dodatni kontekst i opcije za interakciju korisnika.

Remarketing: ponovno uključite prijašnje posjetitelje web stranice kako biste povećali stope konverzije i privukli što veći broj ljudi na Vašu web lokaciju.

Lokalno ciljanje: Učinkovito ciljajte lokalne kupce za vaše oglase koristeći opcije temeljene na lokaciji.

Trenutačni rezultati: Google Ads donosi brzi promet i potencijalne kupce, idealno za tvrtke koje traže brze rezultate.

Kompetitivna prednost: Učinkovito upravljanje kampanjom može tvrtkama dati konkurentsku prednost dosezanjem potencijalnih kupaca u pravom trenutku.

Optimizacija za mobilne uređaje: Google Ads prilagođen je mobilnim uređajima, osiguravajući da oglasi dopru do korisnika na pametnim telefonima i tabletima.

Ukratko, Google Ads je svestran i učinkovit alat za dosezanje vaše ciljne publike i interakciju s njom, povećanje prometa na web stranici, povećanje prodaje i postizanje poslovnih ciljeva. Njegovo precizno ciljanje, isplativ model i robusno praćenje čine ga neprocjenjivim za tvrtke svih veličina iu različitim industrijama.

Kako Google Ads funkcionira?

PPC - plaćanje po kliku na google platformi

Sad kada znamo što je Google Ads, možemo se upustiti u shvaćanje mehanizama oglasa putem kojih funkcioniraju. Ovoje bitno kako bi mogli iskoristiti njegove mogućnosti da učinkovito dosegnete svoju ciljnu publiku, privučete promet na Vašu web lokaciju i na kraju postignete svoje poslovne ciljeve.

U ovom ćemo dijelu demistificirati mehanizme Google Adsa, objašnjavajući temeljna načela koja upravljaju načinom na koji ova platforma za oglašavanje funkcionira. To ćemo napraviti kroz objašnjavanje procesa od prvog do zadnjeg klika potencijalnog kupca.

Pretraga ključne riječi

trenutak kada pretražujemo ključnu riječ

Krivo je misliti kako Google Ads oglašavanje počinje sa samim oglasom. Naime, Google Ads proces počinje onog trenutka kada potencijalni kupac unese ključnu riječ u Google tražilicu.

Nakon što potencijalni kupac upisuje upit za pretraživanje ili ključnu riječ u Google traku za pretraživanje, tražeći informacije, proizvode ili usluge, Google identificira ključnu riječ i pokreće aukciju oglasa. Ovaj se proces odvija u stvarnom vremenu i uzima u obzir nekoliko čimbenika.

Oglašivači koji su izradili Google Ads kampanje biraju određene ključne riječi ili ključne fraze povezane s njihovom ponudom. Ako unesena ključna riječ odgovara jednoj od odabranih ključnih riječi u kampanji oglašivača, njihov oglas postaje prihvatljiv za dražbu.

Aukcija oglasa

Google ads funkcionira kroz dražbu oglasa

Google Ads koristi složen sustav aukcije kako bi odredio koje će oglase i kojim redom prikazati kada korisnik unese upit za pretraživanje. Postupak aukcije odvija se u stvarnom vremenu i uključuje nekoliko ključnih čimbenika:

Iznos ponude: Oglašivači određuju ponudu koji su spremni platiti za klik na njihov oglas. Ovaj iznos ponude predstavlja maksimalnu cijenu po kliku (CPC) koju su spremni platiti. Međutim, stvarna cijena po kliku može biti niža od ponude, a oglašivači plaćaju samo kada korisnik klikne na njihov oglas.

Bitno je uzeti u obzir da Google postavlja nominalnu cijenu oglasa i izuzima ponude niže od određene cijene. Zato, iako PPC oglašavanje nije skupo, treba imati spreman dovoljan budžet.

Quality Score: Google dodjeljuje ocjenu kvalitete svakom oglasu na temelju faktora kao što su relevantnost ključne riječi, očekivani postotak klikova (click through rate – CTR), kvaliteta oglasa i kvaliteta odredišne stranice. Ocjena kvalitete ključni je faktor u rangiranju oglasa. Viša ocjena kvalitete može pomoći oglasima da ostvare bolju poziciju na stranici s rezultatima pretraživanja uz potencijalno smanjenje cijene po kliku.

Ad Rank Score: Rang oglasa mjerni je podatak koji određuje poziciju oglasa u rezultatima pretraživanja. Izračunava se množenjem ocjene kvalitete s iznosom ponude. To znači da ako imate iznimno kvalitetan oglas onda ne morate platiti jednako kao konkurencija da bi Vaš oglas bio rangiran.

Zato je bitno imati dobar sadržaj, ali i dobar dizajn. Oglas s najvišim rangom oglasa obično se postavlja na vrh rezultata pretraživanja, a slijede ga drugi oglasi silaznim redoslijedom.

Nakon što se uzmu u obzir svi ovi čimbenici, Google provodi dražbu oglasa. Ishod aukcije određuje koji će se oglasi pojaviti na stranici rezultata pretraživanja i kojim redoslijedom. Oglas koji pobijedi na dražbi i ima najviši rang oglasa nalazi se na vrhu, dok se ostali prikazuju silaznim redoslijedom ili na različitim pozicijama na stranici.

Važno je napomenuti da je Googleov sustav dražbi osmišljen kako bi korisnicima pružio najrelevantnije i najkvalitetnije oglase. To znači da čak i ako je oglašivač voljan platiti visoku ponudu, oglas možda neće pobijediti na dražbi ako ima nisku ocjenu kvalitete ili se ne smatra vrlo relevantnim za upit korisnika.

Oglašivači su nagrađeni za pružanje pozitivnog korisničkog iskustva, što uključuje relevantne ključne riječi, privlačan sadržaj oglasa i kvalitetne odredišne stranice. Ovo, naravno, ima smisla jer je Googleu od koristi imati relevantne i kvalitetne oglase.

Kupac klika na oglas

trenutak kada korisnik klinkne na oglas

Nakon što kupac vidi oglase za ključnu riječ koju je pretraživao, počinje njegovo putovanje kroz digitalno tržište. Odluka da kliknu na oglas koji je u skladu s namjerom pretraživanja označava ključnu točku u ovom procesu.

Nakon klika na određeni oglas, korisnicima se prikazuje niz opcija. Neki mogu nastaviti sa sljedećim korakom, koji bi mogao uključivati kupnju izravno na web stranici oglašivača. U ovom scenariju, korisnik se pretvara iz pretraživača u kupca, a transakcija se odvija besprijekorno.

Međutim, svaki klik ne rezultira trenutnom transakcijom. Korisnici se mogu odlučiti vratiti na stranicu s rezultatima tražilice (SERP), gdje mogu istražiti druge dostupne opcije. To može uključivati klik na drugi oglas koji se čini privlačnijim ili informativnijim. Alternativno, mogu se odlučiti za organski SERP rezultat, poklanjajući povjerenje neplaćenim popisima koji također odgovaraju njihovoj namjeri pretraživanja.

U nekim slučajevima korisnici mogu odlučiti prekinuti pretraživanje bez poduzimanja bilo kakve daljnje radnje. To mogu učiniti jer su informacije koje su im trebale pronađene u oglasima ili organskim rezultatima koje su pogledali ili su se možda jednostavno predomislili u vezi s izvornim upitom. U takvim slučajevima ne dolazi do klika ili kupnje i korisnik napušta internetsko tržište.

Ovo višestrano putovanje naglašava dinamičnu prirodu mrežnog oglašavanja vođenu korisnicima. Naglašava važnost izrade privlačnog sadržaja oglasa i odredišnih stranica kako bi privukli pažnju korisnika i potaknuli ih na konverziju, bilo da to uključuje kupnju, prikupljanje informacija ili poduzimanje druge željene radnje. Oglašivači moraju ostati agilni, kontinuirano optimizirajući svoje strategije kako bi se prilagodili ponašanju i namjerama korisnika.

Vrste Google oglasa

vrste oglasa na googlu

Od tekstualnih oglasa koji se pojavljuju na stranicama s rezultatima tražilice do vizualno upečatljivih display oglasa i privlačnih video oglasa, Google Ads nudi sveobuhvatnu kolekciju alata za oglašivače.

Razumijevanje razlika i primjene ovih različitih vrsta oglasa ključno je za svakoga tko želi koristiti Google Ads za svoje reklamne kampanje. U ovom odjeljku pružit ćemo pregled različitih formata oglasa i ponuditi uvid u to kako se svaki od njih može učinkovito koristiti za postizanje specifičnih marketinških ciljeva.

Google search oglasi

Google search oglasi

Google Search Ads vrsta su formata online oglašavanja koji nudi Google. To su uglavnom tekstualni oglasi koji se pojavljuju na stranicama s rezultatima Google tražilice (SERP) kada korisnici unesu određene ključne riječi ili upite za pretraživanje.

Ovi se oglasi obično pojavljuju na vrhu SERP-a, označeni riječju “Oglas” pokraj njih, ali mogu se pojaviti i na drugim dijelovima stranice. Google Search Ads koriste se u nekoliko svrha:

Povećanje vidljivosti: Oglasi u pretraživačkoj mreži pomažu tvrtkama i oglašivačima da povećaju svoju online vidljivost osiguravajući da njihova web stranica ili odredišna stranica budu uočljivo prikazane kada korisnici pretražuju relevantne ključne riječi. Ova vidljivost ključna je za privlačenje potencijalnih kupaca.

Poticanje prometa na web stranici: jedan od primarnih ciljeva oglasa na pretraživačkoj mreži je privlačenje ciljanog prometa na web mjesto. Kada korisnici kliknu na oglas za pretraživanje, usmjeravaju se na web stranicu oglašivača, gdje mogu saznati više o proizvodima ili uslugama.

Promicanje proizvoda ili usluga: oglasi na pretraživačkoj mreži moćan su način promoviranja određenih proizvoda ili usluga. Oglašivači mogu kreirati oglasne kampanje prilagođene proizvodima koje žele istaknuti i ciljati na relevantne ključne riječi.

Poticanje konverzija: oglasi pretraživački su vrlo učinkoviti u poticanju trenutnih konverzija. Korisnici koji kliknu na te oglase često su već zainteresirani za proizvod ili uslugu, što ih olakšava pretvaranje u kupce.

Google Search Ads vrijedan su alat za oglašavanje za tvrtke koje žele ciljati određenu publiku, privući promet na svoje web stranice i postići niz marketinških ciljeva uz zadržavanje visokog stupnja kontrole nad proračunom i izvedbom kampanje.

Google display oglasi

google display oglas

Google display oglasi, također poznati kao oglasi na Google prikazivačkoj mreži (GDN), vrsta su formata online oglašavanja koji nudi Google.

Za razliku od Google Search Ads, koji se pojavljuju na stranicama s rezultatima tražilice (SERPs), Google Display Ads su vizualno bogati i mogu se prikazati na širokoj mreži partnerskih web stranica, kao i unutar Googleovih svojstava kao što su YouTube i Gmail.

Ovi oglasi mogu imati nekoliko oblika, uključujući slikovne oglase, videooglase, responzivne oglase i tekstualne oglase. Njihove primarne prednosti su:

Položaj oglasa: Google display oglasi prikazuju se na web stranicama i u aplikacijama koje su dio Google prikazivačke mreže. Prikazivačka mreža sastoji se od milijuna web stranica, uključujući web stranice s vijestima, blogove, platforme za e-trgovinu i još mnogo toga. Oglašivači mogu odabrati određene web stranice ili kategorije na kojima žele da se prikazuju njihovi oglasi.

Formati oglasa: Google display oglasi dolaze u različitim formatima, uključujući slikovne oglase, koji mogu biti statični ili interaktivni, videooglase koji se reproduciraju na YouTubeu ili partnerskim web- lokacijama, responzivne oglase koji se automatski prilagođavaju dostupnom oglasnom prostoru i tekstualne oglase za jednostavnije slanje poruka .

Remarketing: Oglašivači mogu koristiti display oglase za ponovno privlačenje korisnika koji su prethodno posjetili njihovu web stranicu. Ovo je moćna strategija za podsjećanje potencijalnih kupaca na vaše proizvode ili usluge.

Promocija proizvoda: tvrtke koje se bave e-trgovinom često koriste display oglase kako bi predstavile svoje proizvode i potaknule korisnike na kupnju. Razlog ovome je upravo već spomenuta raznolikost formata oglasa.

Google Display Ads svestran su i učinkovit alat za tvrtke koje žele doseći široku i raznoliku publiku na internetu, promovirati svoj brend i postići različite marketinške ciljeve osim neposrednih konverzija. Oni nude moćan način vizualnog povezivanja s potencijalnim kupcima i jačanja vaše online prisutnosti.

Google Performance max oglasi

Google Performance max oglasi

Ovo je sasvim nov oblik oglašavanja putem Google Adsa. Radi se ne o tipu oglasa nego o reklamnoj kampanji koju Google optimizira i pomoću koje obećava veći broj konverzija. Slični su display oglasima jer se mogu nalaziti na bilo kojoj web stranici u Google mreži.

Ova vrsta kampanje osmišljena je za povećanje konverzija kontinuiranim optimiziranjem izvedbe oglasa na svim kanalima, korištenjem pametnog licitiranja—sofisticiranog sustava automatskog licitiranja koji pokreće Googleova AI tehnologija.

google ads performance max na pretraživanju

Oglašivači pružaju niz materijala prilagođenih svakom kanalu, poput slika i videozapisa. Googleovi algoritmi strojnog učenja naknadno se primjenjuju kako bi se procijenilo koje kombinacije daju najbolje rezultate za vaše kampanje. Primarni cilj je postići optimizaciju kampanje na različitim platformama za oglašavanje.

performance max youtube oglas

Dodatne prednosti koje ovaj način oglašavanja ima su:

Korištenje umjetne inteligencije: K-ombiniranjem pretraživanja pokretanog umjetnom inteligencijom s Performance Maxom, oglašivači mogu otkriti nove upite za konverziju i povećati broj konverzija u Googleovoj ogromnoj mreži. Ova integracija koristi strojno učenje za učinkovito prepoznavanje i ciljanje relevantnih upita za pretraživanje, pomažući oglašivačima da dosegnu širu publiku.

Negativne ključne riječi na razini računa: Dodavanje negativnih ključnih riječi na razini računa omogućuje oglašivačima da zadrže prikladnost robne marke u svojim kampanjama, posebno u Search i Shopping. Ova značajka omogućuje izuzimanje specifičnih ključnih riječi koje nisu u skladu s imidžom robne marke ili porukama, što pomaže u poboljšanju ciljanja oglasa.

Eksperimentiranje: Ovo je prvenstveno testiranje za procjenu utjecaja dodavanja nove kampanje za maksimalnu izvedbu na konverzije ili vrijednost konverzije. Ova značajka omogućuje donošenje odluka na temelju podataka i pomaže oglašivačima da fino prilagode svoje kampanje za optimalnu izvedbu.

performance max s ciljem dolaska u trgovinu

Ukratko, ove značajke predstavljaju vrijedne dodatke Googleovim kampanjama, nudeći oglašivačima generalno poboljšanje kampanja i povećanje konverzija kroz snagu umjetne inteligencije.

google lokacijski oglasi

Google shopping oglasi

google shopping oglasi

Google Shopping oglasi, također poznati kao oglasi s podacima o proizvodu (product listing ads – PLA), vrsta su formata online oglašavanja koji nudi Google. Ovi oglasi omogućuju e-trgovinama da izlože svoje proizvode sa slikama, cijenama i kratkim detaljima izravno u rezultatima Google pretraživanja.

Oglašivači daju informacije o svom proizvodu Google Merchant Centeru, a kada korisnici pretražuju relevantne proizvode na Googleu, mogu vidjeti ove izrazito vizualne oglase čije su značajke:

Prikaz proizvoda: Google Shopping oglasi uključuju slike proizvoda, naslove, cijene i imena prodavača, omogućujući korisnicima brzu usporedbu proizvoda.

Direktan put do kupca: Oglašivači šalju informacije o proizvodu u Google Merchant Center, koji Google koristi za spajanje relevantnih proizvoda s korisničkim pretraživanjima.

Ciljanje ključnih riječi: Oglašivači ne odabiru ključne riječi za Shopping oglase, ovdje Googleovi algoritmi povezuju oglase s korisničkim upitima na temelju podataka o proizvodu.

Google Shopping oglasi služe za poboljšanje vidljivosti proizvoda, poticanje prodaje i dosezanje ciljane publike predstavljanjem informacija o proizvodu izravno u rezultatima pretraživanja, u konačnici pomažući korisnicima da otkriju i kupe relevantne artikle.

Google discovery oglasi

google discovery oglas za usluge ortodonta

Google Discovery Ads vrsta su formata online oglašavanja koje nudi Google, a osmišljeni su da dosegnu korisnike dok istražuju Googleov sadržaj i otkrivaju nove informacije.

Ovi se oglasi mogu pojaviti u različitim Googleovim svojstvima i položajima, uključujući Google Discover feed, YouTubeov početni feed i Gmailove društvene i promotivne kartice. Njihovi ključni aspekti su:

Vizualno zanimljivi: Discovery oglasi su vizualno bogati i mogu sadržavati slike, naslove, opise i logotipe. Dizajnirani su da privlače pažnju i privlače pažnju korisnika.

Interaktivni: neki Discovery oglasi mogu sadržavati gumbe s pozivom na radnju koji potiču korisnike da se angažiraju s oglasom posjetom web-mjestu, preuzimanjem aplikacije ili istraživanjem određene ponude.

Širok izbor platformi: Discovery oglasi dizajnirani su za besprijekoran rad na više uređaja, uključujući mobilne telefone, tablete i stolna računala.

Ukratko, Google Discovery oglasi nude vizualno privlačan i učinkovit način za oglašivače da dopru do korisnika na raznim Googleovim proizvodima. Oni su vrijedan alat za tvrtke koje žele promovirati svoje proizvode ili usluge široj publici, izgraditi svijest o robnoj marki i potaknuti angažman korisnika na vizualno uvjerljiv način.

YouTube oglasi

oglađavanje na youtube putem google ads

YouTube oglasi ne trebaju pretjerano puno objašnjavanja i predstavljanja. Svi smo upoznati s njima jer su sveprisutni kad god se nađete na YouTubeu. Dok gledate svoje omiljene videozapise, vjerojatno ste naišli na razne YouTube oglase, od kojih je svaki osmišljen da privuče vašu pozornost.

Ovi oglasi dolaze u različitim oblicima, od onih koji se mogu preskočiti nakon nekoliko sekundi do onih koji se ne mogu preskočiti i zahtijevaju vašu kratku pozornost.

Oni su poznati prizor, služe kao popularna avenija za tvrtke, kreatore i organizacije za prenošenje svojih poruka, promoviranje proizvoda i dijeljenje zanimljivog sadržaja s velikom i raznolikom publikom koja posjećuje YouTube.

Bez obzira na to jeste li korisnik koji ih želi preskočiti ili oglašivač koji iskorištava njihov doseg, YouTube oglasi su i dalje bitan oblik oglašavanja iako polako ispadaju iz mode. To je vidljivo Googleovim pokušajima da spriječi korištenje adblockera na YouTubeu.

Savjeti za uspješnu Ads kampanju

savjeti za google kampanje

Sad znamo i koje opcije imate kod uspostavljanja kampanje što se tipa oglasa tiče. Međutim, snalaženje u zamršenosti Google Adsa može biti izazovan pothvat. Ovaj odjeljak nudi praktične savjete i korisne uvide koji će vam pomoći u optimizaciji vašeg oglašavanja. Bilo da tražite isplative strategije, savjete za poboljšanje kampanje ili dublje razumijevanje Google Adsa, naši savjeti pomoći će vam da izvučete najviše iz ove platforme za oglašavanje.

Ključne riječi u naslovu

Ključne riječi u naslovima oglasa igraju ključnu ulogu u online oglašavanju iz nekoliko razloga. Kao prvo, osiguravaju da je oglas relevantan za korisnikov upit za pretraživanje, povećavajući vjerojatnost klika. Osim toga, naslovi oglasa obično su najuočljiviji dio oglasa, a ključne riječi u naslovu povećavaju vidljivost i privlače pozornost korisnika na stranici s rezultatima tražilice.

Isprobavati različite oblike ključnih riječi

Eksperimentiranje s ključnim riječima u Google Adsu oglašivačima omogućuje podešavanje odabira ključnih riječi za maksimalnu izvedbu, povećanje CTRa i ROIa. Ova stalna prilagodba osigurava da Vaše strategije ostanu relevantne i konkurentne u dinamičnom digitalnom krajoliku.

Osim toga, eksperimentiranje otkriva nove prilike za ključne riječi, povećava proračunsku učinkovitost, poboljšava ocjene kvalitete i održava konkurentnost oglašivača. Provođenjem A/B testova i praćenjem ponašanja korisnika ova praksa osigurava dugotrajnost i uspjeh strategija oglašavanja u konkurentnom online okruženju.

google planer ključnih riječi

Imati dovoljan budžet za Vaš oglas

Dovoljan budžet za Google Ads ima veliku važnost. Omogućuje Vam da se učinkovito natječete u industrijama s visokim ponudama, dosežući širu publiku sa raznovrsnim opcijama ciljanja. Veći proračun osigurava dosljednu vidljivost oglasa, prikuplja vrijedne podatke za optimizaciju i podržava opsežno A/B testiranje.

Uložite u dizajnera i copywritera

Ulaganje u dizajnera i copywritera za Google Ads ključno je za optimizaciju učinkovitosti kampanje. Dizajneri povećavaju vizualnu privlačnost, održavaju dosljednost brenda i poboljšavaju korisničko iskustvo. S druge strane, autori tekstova stvaraju uvjerljiv, relevantan tekst oglasa koji ima odjeka kod ciljane publike, neprimjetno integrira ključne riječi i maksimizira oglasna proširenja. To znači da njihova stručnost identificira najučinkovitije poruke, što rezultira višim stopama klikanja i konverzije.

Zaključak

Kako biste stvorili što učinkovitiju reklamnu kampanju, poznavanje Google Adsa je neizbježno. Plaćanje samo kad netko klikne na oglas, dovođenje klijenata na vašu web stranicu, povećanje broja konverzija, samo su neke od prednosti korištenja Google Adsa. Problem je mogućnost bacanja novaca na neučinkovite kampanje. Zato je iQ – agencija za marketing tu. Ako želite uspostaviti efektivnu kampanju ili Vam treba savjet obratite nam se na broj telefona +385998467067 ili putem kontakt forme.

Pretplatite se na Newsletter.

Budite u toku s novostima.    Pretplatite se na Newsletter.

    Hvala što ste se pratplatili na naš newsletter.