Vrste Facebook oglasa

  • 17. 10. 2023.
  • čitanja

U današnjem digitalnom dobu ovi su Facebook oglasi su više od običnih postova koji se pojavljuju na vašem feedu – oni su strateški alati koje tvrtke mogu koristiti za dosezanje velike publike i poticanje značajnog rasta.

U ovom ćemo članku zaroniti duboko u svijet Facebook oglašavanja, danas poznato kao i Meta oglašavanje.

Bez obzira jeste li tek počeli s poslom i želite se probiti ili ste etablirana tvrtka koja želi otkriti nove kanale oglašavanja, ostanite dok otkrivamo potencijal Facebook oglašavanja i kako oni mogu koristiti vašem poslovanju.

Zašto se Facebook oglasi koriste?

Zašto koristiti Facebook oglase

Facebook oglasi nude izvanrednu priliku tvrtkama svih veličina da učinkovito dosegnu svoju ciljanu publiku.

Ovi oglasi omogućuju precizno ciljanje, osiguravajući da vaša poruka dođe do pravih ljudi.

Možete precizirati na temelju demografije, interesa, pa čak i ponašanja, čime se povećava vjerojatnost pretvaranja potencijalnih kupaca u kupce.

Štoviše, Facebook oglasi pružaju vrijedne uvide i analitiku, omogućujući vam da pratite i mjerite izvedbu svojih kampanja i prilagođavate strategije u stvarnom vremenu.

Tipovi oglasa na Facebooku

Facebook oglasi nude snažnu platformu za tvrtke da dosegnu svoju ciljanu publiku na personaliziran, isplativ način. Možete birati između različitih vrsta oglasa – svaki je prilagođen za različite marketinške ciljeve.

Vrsta oglasa na facebooku

Na primjer, imate image oglase za jednostavno, ali snažno pripovijedanje, video oglase za dinamičniju prezentaciju, carousel oglase koji prikazuju više slika ili videozapisa u jednom oglasu i slideshow oglase koji stvaraju lagane oglase nalik videu iz zbirke fotografije ili postojeće video isječke.

Ne zaboravimo oglase za potencijalne klijente osmišljene posebno za stvaranje potencijalnih klijenata i dinamičke oglase koji automatski promoviraju vaše proizvode ljudima koji su izrazili interes za vašu web stranicu, aplikaciju ili drugdje na internetu.

Image oglasi

facebook image oglasi

Facebook image oglasi snažno su oružje u marketinškom arsenalu, nudeći vizualno privlačan medij za angažiranje publike.

Ti su oglasi pojedinačne slike koje se pojavljuju u korisnikovom Facebook News Feedu, često s pozivom na radnju (call to action – CTA) na koji korisnik klikne.

Slikovni Facebook oglasi mogu prikazati proizvod, događaj ili čak koncept, s krajnjim ciljem privlačenja pozornosti korisnika i poticanja na poduzimanje određene radnje, kao što je posjet web stranici, kupnja ili prijava na newsletter.

Ključno je odabrati sliku koja odjekuje vašoj ciljanoj publici i upariti tu sliku s kratkim, ali uvjerljivim natpisom koji tjera na akciju.

Video oglasi

Video oglasi su promijenili Facebook oglašavanje i svijet oglašavanja na društvenim mrežama.

Privlače pažnju brže od statičnih oglasa i zadržavaju je dulje, pričajući priču koja će vjerojatnije privući pozornost i odjeknuti kod gledatelja.

Uz značajku automatske reprodukcije, videozapisi počinju čim korisnik prijeđe preko njih, što povećava vjerojatnost da će vaša poruka biti viđena.

Osim toga, mogućnosti preciziranja koje Facebook nudi znače da možete osigurati da se vaši oglasi pojave pred pravim ljudima u pravo vrijeme.

Za kraj, Facebook pruža robusnu analitiku kako biste mogli mjeriti svoj uspjeh i kontinuirano poboljšavati svoju strategiju.

Ukratko, video oglasi na Facebooku ključni su alat za svaku tvrtku koja želi maksimalno povećati svoju online prisutnost.

Carousel oglasi

FB Carousel oglasi

Ovaj tip Facebook oglasa je nov način za oglašavanje na društvenim mrežama. Oni marketinškim stručnjacima nude kreativan i zanimljiv način prikazivanja više slika ili videozapisa unutar jednog oglasa.

Svaka kartica na vrtuljku može imati vlastitu poveznicu, što marketinškim stručnjacima omogućuje usmjeravanje publike na različite stranice njihove web stranice.

Ova vrsta oglasa je nevjerojatno svestrana i može se koristiti u različite svrhe kao što je prikazivanje značajki proizvoda, pričanje priče korak po korak ili isticanje različitih prednosti jednog proizvoda.

To je kao da imate višestruke oglase koji se prikazuju, ali sve zajedno u jednom, što ih čini isplativima i vrlo dojmljivima.

Slideshow oglasi

Facebook slideshow oglasi imaju značajnu važnost u krajoliku digitalnog marketinga zbog svoje dinamične i privlačne prirode.

Za razliku od statičnih oglasa, slideshow oglasi uključuju niz slika ili videozapisa, stvarajući privlačnu priču koja osvaja gledatelje.

Ova vrsta oglasa posebno je učinkovita u privlačenju pozornosti publike u brzom, često pretrpanom Facebook feedu vijesti.

Nadalje, slideshow oglasi relativno su jednostavni i jeftini za izradu, ali daju snažne rezultate u smislu angažmana korisnika i stope klikanja. Stoga su idealan alat za tvrtke kojima je cilj povećati svijest o robnoj marki i potaknuti interakciju s klijentima bez trošenja novca.

Razlika između slideshowa i carousela je u tome što su slideshow oglasi prošireni video oglasi, a carousel više interaktivni.

Collection oglasi

collection oglasi na facebooku

Facebook Collection oglasi igraju ključnu ulogu u području marketinga na društvenim mrežama.

Ovi oglasi pružaju besprijekorno iskustvo za mobilne korisnike, omogućujući im da istražuju, pregledavaju i kupuju proizvode ili usluge izravno sa svojih mobilnih uređaja.

Jednim dodirom potencijalni kupci mogu stupiti u interakciju s vašim proizvodima, bez gnjavaže napuštanja Facebooka.

Ovaj oblik Facebook oglasa je iznimno bitan jer jednostavno, interaktivno iskustvo može biti razlika između privlačnog klika i propuštene prilike.

Osim toga, collection oglasi nude vam mogućnost prikazivanja više proizvoda odjednom, što može dovesti do povećanog angažmana i naposljetku do viših stopa konverzije.

Instant Experience oglasi

Facebook Instant Experience oglasi mijenjaju pravila u sferi digitalnog oglašavanja. Oni pružaju iskustvo preko cijelog zaslona, optimizirano za mobilne uređaje koje se učitava nevjerojatno brzo—što je jako važno kada pokušavate privući pozornost skrolajućih korisnika.

Imerzivni format omogućuje oglašivačima da prikažu svoje proizvode ili priču o robnoj marki na vizualno privlačniji način.

To znači da možete spakirati gomilu informacija bez brige da ćete preopteretiti svoje potencijalne kupce.

Osim toga, svestrani su. Možete ih koristiti za gotovo sve – podizanje svijesti o robnoj marki, povećanje prodaje ili povećanje potencijalnih kupaca. Dakle, ako već ne koristite oglase Instant Experience, trebali bi početi.

Lead oglasi

Još jedan bitan oblik Facebook oglasa su lead oglasi. Prije svega, oni pojednostavljuju proces pridobivanja kupaca. Zamislite da vaš potencijalni kupac scrolla kroz svoj newsfeed i vizualno privlačan oglas privuče im pažnju.

Uz samo nekoliko dodira, mogu pokazati interes bez gnjavaže navigacije na drugu web stranicu. To smanjuje napore u procesu donošenja odluka, povećavajući vjerojatnost konverzije. Zato se oglasi zovu lead (trag).

Štoviše, lead oglasi na Facebook stranici vrlo su prilagodljivi, omogućujući tvrtkama da prilagode svoj pristup određenoj publici. Ovo ciljanje potiče osjećaj osobne povezanosti, zbog čega je vjerojatnije da će se korisnik angažirati.

I ne zaboravimo na bogatstvo prikupljenih podataka. Ovi vrijedni uvidi mogu voditi marketinške strategije, povećavajući učinkovitost i djelotvornost.

Dynamic oglasi

Facebook dinamički oglasi igraju ključnu ulogu za Facebook oglašavanje. Oni su poput švicarskog nožića Facebook oglašavanja – svestrani, učinkoviti i sposobni za postizanje rezultata.

Ono što izdvaja dinamičke oglase je njihova sposobnost da automatski promoviraju vaš oglasni prostor ljudima koji su izrazili interes za vašu web stranicu, u vašoj aplikaciji ili drugdje na internetu.

Njihova poanta je da svakom pojedinom kupcu kojem dođu na Facebook stranicu mogu pokazivati drukčiji sadržaj. Oglas koji će na ovaj način promovirati vaš proizvod ili uslugu je jednostavan put do personalizacije i omogućava veće ciljanje publike.

Messenger oglasi

messanger oglasi na facebooku

Messenger oglasi su jedinstvena vrsta Facebook oglasa koji se pojavljuju izravno u aplikaciji Messenger. Omogućuju tvrtkama da dopru do svoje publike u vrlo personaliziranom i interaktivnom okruženju. Ovi su oglasi važni jer nude mogućnost interakcije s korisnicima na platformi koju koriste u većoj frekvenciji nego Facebook feed.

Ne samo da Messenger oglasi pružaju mogućnost privlačenja novih kupaca, već mogu i poticati dublje odnose s postojećim korisnicima pružanjem korisničke usluge u stvarnom vremenu ili slanjem personaliziranih ponuda i ažuriranja.

Stories oglasi

Facebook Stories oglasi jedinstveni su i privlačni oglasni format koji se pojavljuje između Facebook priča, a to su kratke fotografije i videozapisi koje generiraju korisnici i nestaju nakon 24 sata. Što ih čini jedinstvenima?

Njihov imerzivni format preko cijelog zaslona odmah privlači pažnju korisnika. Za razliku od tradicionalnih oglasa koji se mogu pomiješati s drugim sadržajem, oglase s pričama teško je promašiti.

Osim toga, oni su interaktivni – korisnici mogu prijeći prstom, dodirnuti ili zadržati kako bi komunicirali s njima. To oglašivačima pruža sjajnu priliku za stvaranje nezaboravnog, interaktivnog iskustva za svoju publiku.

Augmented Reality oglasi

Facebook oglasi proširene stvarnosti (AR) revolucionarni su alat za oglašavanje koji nudi Facebook koji omogućuje robnim markama da ponude interaktivna iskustva oglasa izravno unutar Facebook platforme.

Ono što ih čini posebnima je to što koriste prednosti AR tehnologije, omogućujući korisnicima virtualnu interakciju s proizvodom, poput isprobavanja para sunčanih naočala ili gledanja kako bi neki komad namještaja izgledao u njihovoj dnevnoj sobi.

Ovo imerzivno, interaktivno iskustvo ne samo da privlači pažnju korisnika, već im omogućuje da se zabave proizvodom na jedinstven i nezaboravan način, što može značajno povećati učinkovitost marketinške kampanje.

Koji su tipovi kampanja?

vrste facebook kampanja

Sad kad smo pokrili glavne vrste oglasa, trebamo pregledati i tipove kampanja ovisno o cilju kojeg želimo postići.

Nije cilj svake reklame nešto prodati. Možete se fokusirati na podizanje svijesti o brendu kako bi bio u podsvijesti kupaca, možete podizati promet na svoje web stranice, povećavati interakciju s brendom, ili, na koncu konca, povećati prodaju proizvoda ili usluge.

Brand awareness

Kampanja za podizanje svijesti o robnoj marki ciljani je pokušaj informiranja javnosti o vašem proizvodu ili usluzi i stvaranja nezaboravnog identiteta za vašu marku. Sve je u tome da ljudi razgovaraju i da vaš brend postane tema razgovora.

Reach

Nakon što ste etablirani kao brend, trebate povećati i doseg vašeg brenda. Reach kampanje djeluju tako da maksimiziraju broj jedinstvenih korisnika koji vide vaše oglase, pomažući širenju riječi o vašem brendu, usluzi ili proizvodu.

Dakle, u biti, kampanje za doseg su usmjerene na povećanje vidljivosti i svijesti. Izvrsni su kada lansirate novi proizvod ili jednostavno želite promovirati svoj brend.

Traffic

U velikom svijetu digitalnog marketinga, traffic (promet) oglasne kampanje nalik su neonskim natpisima ispred trgovina koji privlače ljude.

U osnovi, ove su kampanje osmišljene kako bi potaknule ljude da posjete određenu stranicu ili internetsku platformu. Obično uključuju kombinaciju strategija kao što su PPC oglašavanje (Pay Per Click), SEO i marketing na društvenim mrežama. Ideja je povećati broj posjetitelja ili ‘promet’ na stranici.

Engagement

Engagement kampanje pokušavaju povećati interakciju korisnika i brenda. Poanta je u tome da što više ciljane publike interagira s vašim brendom veći je broj potencijalnih klijenata ili kupaca. Postoji više vrsta engagement kampanja.

Post engagement

Ovdje želite interakciju sa samim postom. Idealno za manje poslove koji žele povećati svijest o brendu ili generalni angažman publike.

Post engagement oglas

Page like

Interakcija s ciljem povećavanja broja likeova na Facebooku kako bi povećali angažman i bazu kupaca. Što više likeova više se brendu vjeruje i veća je eksponiranost.

Event response

Izvrsna kampanja za poslove koji imaju fizičke trgovine kako bi doslovno dovukli ljude u trgovinu i time povećali šansu za konverzije.

Lead generation

Oglasi za generiranje leadova putem facebooka

Kao što imamo lead ads tako imamo i lead generation kampanje. Cilj ovog oblika reklamnih kampanja je proizvodnja leadova za potencijalne klijente.

Ovdje ciljate na to da netko vidi vašu Facebook stranicu ili oglas, preko kontakt forme ostavi svoje podatke i time vam stvori lead do potencijalne prodaje. Ako imate više leadova imate i više prodaja.

Conversion

U osnovi, to su specifične vrste reklamnih kampanja osmišljenih s glavnim ciljem poticanja potencijalnih kupaca na poduzimanje određene radnje ili ‘konverzije’.

Ova radnja može biti bilo što stvarno – kupnja, prijava na newsletter, preuzimanje aplikacije ili čak rezerviranje konzultacija. Ideja je pomaknuti potencijalne kupce niz prodajni tok, pretvarajući ih iz ljudi koji “samo gledaju” u stvarne kupce.

Zaključak

Ukratko, Facebook oglasi su iznimno šarolika i kompleksna tema. iQ – agencija za marketing je ovdje za vas ako želite napraviti nezaboravnu kampanju.

S našom stručnošću u stvaranju jedinstvenih i dojmljivih iskustava, možemo pomoći da vaše ideje ožive.

Slobodno nam se obratite i bit ćemo oduševljeni da zajedno počnemo raditi na nevjerojatnoj kampanji. Radujemo se vašem skorom javljanju na broj telefona +385998467067 ili putem kontakt forme.

Pretplatite se na Newsletter.

Budite u toku s novostima.    Pretplatite se na Newsletter.

    Hvala što ste se pratplatili na naš newsletter.