Politika o kolačićima

  • 14. 10. 2022.
  • čitanja

Kolačić

IQ – Agencija za Digitalni Marketing upotrebljava kolačiće kako bi svima vama osigurali čim bolje iskustvo na našoj internetskoj stranici. Kolačići, služe kako bi web stranica https://iq-agency.hr/ mogla raditi optimalno, te kako bi bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice kako bismo poboljšali Vaše iskustva njezina pregledavanja.

Kolačić je najkraće rečeno tekstualna datoteka koju internetski preglednik pohranjuje na tvrdi disk vašeg uređaja, primjerice računala, pametnog telefona i sl. ili ju čita s njega prilikom posjeta internetskih stranica.

Kolačići će doprinjeti sigurnosti, ali i brzini vaše interakcije s internetskim stranicama budući da pamte vaše preferencije (npr. podatke za prijavu i jezik) tako da prilikom ponovnog posjeta internetskoj stranici pomoću istog krajnjeg uređaja šalje se informacija koja sadrži natrag prvotnoj web stranici (kolačići prve strane) ili drugoj internetskoj stranici (kolačići treće strane). Važno je spomenuti kako spremljeni kolačići ne prikupljaju nikakva vaše osobne podatke, niti bilo kakve druge informacije koje imate pohranjene na vašem računalu.

Možete promijeniti Vaše postavke internet preglednika, kao i sami odabrati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili ne, pobrisati spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internet preglednika i slično.

Vrste kolačića

Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po svakom zatvaranju internet preglednika. Pomoću njih web stranica IQ – Agencija za Digitalni Marketing na web lokaciji https://iq-agency.hr/ pohranjuje privremene podatke.

Trajni, odnosno spremljeni kolačići ostaju određeno vrijeme na uređaju i nakon što zatvorite internetski preglednik, ovisno o njihovim postavkama trajanja, ili dok ih vi kao korisnik sami ne uklonite.

Kolačići od prve strane dolaze s web stranice, odnosno IQ – Agencija za Digitalni Marketing koju pregledavate, a mogu biti stalni ili privremeni. Uz pomoć ovih kolačića web stranice mogu pohraniti podatke koje će se ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta spomenutoj web stranici.

Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web lokacija (kao što su skočne ili druge reklame) koje se nalaze na web stranici koju gledate. Pomoću tih kolačića web stranice mogu pratiti korištenje Interneta u marketinške svrhe.

Što ako ne prihvatite kolačiće?

Ukoliko se odlučite da ne prihvatite kolačiće, moguće je da određene značajke internetske stranice IQ – Agencija za Digitalni Marketing, neće biti prikazane ili jednostavno neće moći ispravno raditi. To će ograničiti mogućnost koju vam pruža naša stranica, te bi moglo utjecati na dizajn i vaše korisničko iskustvo.

Koristi li IQ – Agencija za Digitalni Marketing kolačiće?

Koriste, s primarnim ciljem kako bi vam omogućile bolje korisničko iskustvo prilikom pregleda naše web stranice.

Kakve kolačiće koristimo?

Funkcijski kolačići prve strane

ASP.NET_SessionId kolačić čuva stanje sesije posjetitelja na zahtjevima stranice. Ova vrsta kolačića kreira naša web stranica i jedino se ona koristi njime. Kolačić se uklanja po zatvaranju internetskog preglednika. Ako kao korisnik odbijete kolačić, upotreba košarice za kupnju može biti nefunkcionalna.

Analitički kolačići trećih strana

Analitički kolačići prikupljaju podatke o tome kako posjetitelji koriste stranicu kako bi treće strane mogle napraviti analizu s ciljem povećanja funkcionalnosti i stvaranja sadržaja koji će najbolje zadovoljiti potrebe korisnika za informacijama. Koristimo se uslugama Google Analyticsa.

_gat i _gid kolačići uklanjaju se po zatvaranju internetskog preglednika, dok kolačić _ga ostaje pohranjen na uređaju i ne briše, odnosno ne ističe automatski.

Ako želite onemogućiti da Vam navedeni servis sprema kolačić možete to učiniti prema uputama na sljedećoj internetskoj stranici: Onemogući kolačić

Oglašivački kolačići trećih strana

Koristimo se uslugama trećih strana kako bismo objavili oglase koji se temelje na interesima korisnika koji su prethodno posjetili stranicu, a koji se utvrđuju temeljem njihovog internetskog pretraživanja. Takvi kolačići prikupljaju isključivo demografske podatke i/ili podatke na stranicama koje su korisnici posjetili, proizvode koje su pogledali i konverzije koje su napravili kao rezultat oglašivačkih kampanja. Primjerice, ovi kolačići koriste se kako bi se:

  • utvrdio broj korisnika koji su pregledali uslugu nakon klikanja na oglas
  • prikazali oglasi koji su prilagođeni korisnikovom demografskom profilu ili se baziraju na njihovim specifičnim interesima
  • na drugim stranicama prikazali oglasi vezani uz usluge koje je korisnik pregledavao na stranici
  • izbjeglo ponovno prikazivanje oglasa koje su korisnici već vidjeli

Koristimo sljedeće oglašivačke kolačiće:

Pružatelj usluge: Google Adwords

Kolačići: _gads i _gac

Trajanje: uklanjaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika

Pravila privatnosti možete pronaći na poveznici: Google privacy

Obrazac za pristanak možete pronaći na poveznici: Adssettings

Pružatelj usluge: Facebook (Facebook Pixel)

Kolačići: fr, impression.php/#, tr

Trajanje: fr ostaje pohranjen na uređaju korisnika do 3 mjeseca, impression.php/# i tr kolačići uklanja se po zatvaranju internetskog preglednika.

Pravila privatnosti možete pronaći na sljedećoj poveznici:

FB Privacy

Obrazac za pristanak možete pronaći na sljedećoj poveznici:

FB ads preferences

Kako onemogućiti kolačiće

Isključivanjem kolačića odlučujete želite li dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem uređaju (računalu, mobilnom telefonu i sl.). Postavke kolačića moguće je kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, odaberite web-preglednik koji koristite. • Chrome • Firefox • Internet Explorer 9 • Internet Explorer 7 i 8 •Opera (stranica na engleskom jeziku) • Safari (stranica na engleskom).

Ukoliko odlučite onemogućiti kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama koje pregledavate.

Informacija oko upravljanja kolačićima

Većina internetskih preglednika automatski prihvaća kolačiće, ali pruža kontrole koje vam omogućuju blokiranje ili brisanje.

Ako niste suglasni s njihovom upotrebom, kolačiće možete lako izbrisati (ili spriječiti) na svojem uređaju s pomoću postavki preglednika kojim se koristite.

Informacije o upravljanju kolačićima potražite na stranicama preglednika kojim se koristite, kao i na sljedećim poveznicama:

All about cookies

Onlinechoice

Svrha kolačića je poboljšati i omogućiti upotrebu naših internetskih stranica i njihovih procesa, ali imajte na umu da sprječavanjem ili brisanjem kolačića možete onemogućiti funkcioniranje značajki ili prouzročiti njihov drugačiji rad i izgled u vašem pregledniku.