B2B Marketing

Kroz B2B marketing aktivnosti bolje pozicionirajte svoju tvrtku za nove klijente, suradnje i partnere.

B2B marketing

Što je B2B marketing?

B2B marketing je marketing proizvoda ili usluga drugim tvrtkama ili organizacijama. To je složen i dinamičan proces koji zahtijeva razumijevanje specifičnih potreba i želja ciljane publike. Međutim, B2B marketing može biti vrlo učinkovit način privlačenja novih kupaca i klijenata te zadržavanja postojećih kupaca i klijenata.

Ključne strategije u B2B marketingu

U svijetu B2B marketinga, uspjeh često ovisi o prilagodljivosti, inovacijama i razumijevanju specifičnih potreba ciljane publike. Evo nekoliko ključnih strategija koje tvrtke često koriste kako bi uspješno dospjele do odgovarajuće B2B publike:

 1. Digitalni marketing i SEO: U digitalnom dobu, prisutnost na internetu postala je neophodna. Optimizacija tražilica (SEO) omogućuje tvrtkama da poboljšaju vidljivost svojih web stranica, dok plaćene kampanje kao što su Google Ads, LinkedIn marketing i LinkedIn oglasi omogućuju ciljanje specifičnih industrijskih sektora, ili profesionalaca te serviranje sadržaja temeljem ponude, potražnje i interesa.
 2. Sadržajni marketing: Kreiranje i dijeljenje vrijednog i kvalitetnog sadržaja može pomoći tvrtkama da se pozicioniraju kao lideri u industriji. To uključuje blogove, e-knjige, webinare i studije slučaja koje rješavaju specifične probleme industrije ili pitanja koja njihova ciljana publika može imati.
 3. E-mail marketing: Iako je to jedna od starijih digitalnih aktivnosti taktika, e-mail marketing i dalje ostaje snažan alat za izgradnju i održavanje odnosa s klijentima. Personalizirane kampanje mogu pružiti relevantne informacije, ponude i rješenja ciljanom segmentu.
 4. Događanja i sajmovi: Sudjelovanje na industrijskim konferencijama, sajmovima ili seminarima pruža priliku za neposrednu interakciju s potencijalnim klijentima i partnerima. Ovo omogućuje tvrtkama da iz prve ruke dobiju povratne informacije i uspostave dugoročne odnose. Gradnja vidljivosti, brenda i priče na sajmovima, jedna je od učinkovitih B2B marketing strategija današnjice.
 5. Partnerski odnosi i mrežne suradnje: Uspostavljanje B2B partnerstava s drugim tvrtkama ili industrijskim udruženjima mogu pomoći u proširenju dosega i pristupu novim tržištima. Ova suradnja često rezultira zajedničkim marketinškim inicijativama ili paketima ponuda koji koriste oba partnera.

Uspješno provođenje ovih strategija zahtijeva duboko razumijevanje industrije, ciljane publike i njenih potreba. Kontin

b2b strategije
B2B aktivnosti na LinkedIn-u

Izazovi i rješenja u B2B marketingu

U B2B marketingu, specifični izazovi često se javljaju zbog kompleksnosti tržišta, dugih ciklusa prodaje i visokih očekivanja klijenata. Jedan od najvećih izazova je razumijevanje i adekvatno ciljanje specifičnih potreba i bolnih točaka klijenata. Uz to, zadržavanje postojećih klijenata može biti jednako izazovno kao i stjecanje novih. Rješenje leži u kontinuiranoj edukaciji i istraživanju tržišta kako bi se razumjeli trendovi, potrebe klijenata i promjene u industriji.

Implementacija automatizacije marketinga i korištenje analitičkih alata također može pružiti dragocjene uvide i optimizirati marketinške napore. Nadalje, važno je graditi snažne odnose s klijentima kroz transparentnu komunikaciju, pružanje vrijednog sadržaja i konstantno ispitivanje njihovog zadovoljstva. Tako tvrtke mogu anticipirati potencijalne probleme, prilagoditi svoje strategije i osigurati dugoročni uspjeh na B2B tržištu.

Naš proces implementacije B2B marketing aktivnosti

1. Analiza i istraživanje tržišta
2. Definiranje ciljeva i KPI-eva
3. Razvoj prilagođene strategije
4. Izbor i implementacija alata
5. Izvršenje i upravljanje kampanjom
6. Analiza i optimizacija

Osnovni korak svake marketing strategije je dubinsko razumijevanje tržišta. Agencija prvo mora istražiti specifične industrije, konkurenciju, potrebe ciljane publike te identificirati prilike i prijetnje. Ova faza osigurava da će sve kasnije marketinške aktivnosti biti usmjerene i učinkovite.

Jasno definirani ciljevi ključni su za mjerenje uspješnosti i povrata na investiciju. Na temelju analize tržišta, agencija će postaviti specifične, mjerljive, dostižne, relevantne i vremenski ograničene ciljeve te odrediti ključne pokazatelje uspješnosti (KPI-eva) kako bi se pratila njihova realizacija.

S obzirom na prikupljene podatke i definirane ciljeve, slijedi kreiranje sveobuhvatne B2B marketinške strategije. Ova strategija može uključivati različite taktike kao što su digitalni marketing, sadržajni marketing, e-mail kampanje ili događanja, ovisno o potrebama klijenta i ciljane publike.

Na temelju odabrane strategije, agencija će odabrati i implementirati odgovarajuće marketinške alate i platforme. To može uključivati sustave za automatizaciju marketinga, analitičke alate, CRM sustave i druge tehnološke resurse koji će potpomoći učinkovitu izvedbu kampanje.

Kada su svi elementi na mjestu, slijedi pokretanje kampanje. Tijekom ove faze, agencija će kontinuirano pratiti i upravljati aktivnostima, osiguravajući da se svaka taktika provodi sukladno planu i da se postižu očekivani rezultati.

Nakon provedbe kampanje, vrlo je važno analizirati rezultate i usporediti ih s postavljenim KPI-evima. Na temelju ove analize, agencija će prepoznati što je funkcioniralo, a što nije te predložiti potrebne optimizacije za buduće napore. Kontinuirana analiza i prilagodba ključni su za dugoročni uspjeh u B2B marketingu.

Agencija za B2B marketing

B2B marketing može biti vrlo učinkovit način privlačenja novih kupaca i zadržavanja postojećih kupaca. Međutim, važno je razumjeti specifične potrebe i želje vaše ciljane publike kako biste mogli kreirati marketinške poruke koje su učinkovite. Naša agencija za marketing soji vam na raspolaganju s kreativnim idejama i riješenjima za B2B izazove.


  Potvrđujem da sam upoznat/a s GDPR-om i Vašim pravilima privatnosti i zaštite osobnih podataka te iste prihvaćam!

  Često postavljena pitanja

  • Zašto je B2B marketing bitan za tvrtke?

   B2B marketing je ključan za tvrtke jer im pomaže da dopru do svoje ciljne publike, grade odnose s potencijalnim kupcima i povećaju prodaju.
  • Koja je razlika između B2C i B2B marketinga?

   B2C (business to consumer) marketing je marketing namijenjen potrošačima, dok je B2B (business to business) marketing marketing namijenjen drugim tvrtkama. B2C marketing se često fokusira na stvaranje emocija i privlačnost, dok se B2B marketing često fokusira na stvaranje povjerenja i stručnosti.
  • Koja je najbolja strategija B2B marketinga?

   Ne postoji univerzalan odgovor o najboljoj strategiji, najbolja strategija B2B marketinga varirat će od tvrtke do tvrtke, ovisno o njezinim ciljevima, proračunu i ciljnoj publici.