Web dizajn

Vaša stranica je ekstenzija vašeg proizvoda ili usluge i, na kraju krajeva, Vas kao tvrtke. Zbog toga bitno je uložiti u dobru prezentaciju kako bi percipirana vrijednost bila veća. Kao što je veća vjerojatnost da ćete kupiti proizvod kojemu je etiketa dobro dizajnirana i lijepo je upakiran, tako je i veća vjerojatnost da će netko kupiti Vaš proizvod jer se čini kvalitetnijim ili unajmiti Vaše usluge jer se činite pouzdanijima jer je vaša stranica dobro dizajnirana.

Što je zapravo web dizajn

Web dizajn obuhvaća proces stvaranja i planiranja izgleda i osjećaja web stranica. To je multidisciplinarno područje koje uključuje različite vještine i tehnologije kako bi se postigao vizualno privlačan i funkcionalno efikasan dizajn web stranica. Web dizajn obuhvaća dva ključna dijela: vizualni dizajn i UX/UI stranice.

Ova dva oblika dizajna rade u tandemu kako bi korisniku pružili izvrsno i prirodno iskustvo.

sto je web dizajn

UX/UI dizajn web stranice

web dizajn usluga

UX/UI dizajn web stranica odnosi se na stvaranje korisničkog sučelja (UI – User Interface) i korisničkog iskustva (UX – User Experience) kako bi se osiguralo da posjetitelji web stranice imaju pozitivno, učinkovito i intuitivno iskustvo prilikom interakcije s njom. Ovdje se koriste istraživanja i proučavanje navika korisnika i psihologija prosječne osobe kako bi se stvorila logična stranica. Na primjer, očekujemo da će se navigacijska traka nalaziti na vrhu ili s lijeve strane stranice, odstupanje od takvih uvriježenih normi dovodi do poteškoća u navigaciji stranicom i do lošeg korisničkog iskustva.

Neki dijelovi UX/UI dizajna web stranica su:

1. Istraživanje korisnika:
2. Prototipiranje:
3. Informacijska arhitektura:
4. Testiranje korisnika:

UX dizajneri provode istraživanja kako bi bolje razumjeli potrebe, želje i ponašanje ciljane publike.

Stvaranje prototipa ili žičanog okvira pomaže u testiranju funkcionalnosti i korisničkog toka prije razvoja konačne web stranice.

Organizacija informacija na web stranici kako bi se olakšalo korisnicima pronalaženje željenih informacija.

Testiranje prototipa ili gotove stranice s stvarnim korisnicima kako bi se identificirali problemi i poboljšala korisnička interakcija.

 

Korisličko iskustvo na prvome mjestu

 

dizajn za korisničko iskustvo

UX dizajn usredotočen je na korisničko iskustvo i zadovoljstvo, dok UI dizajn oblikuje vizualni aspekt korisničkog sučelja. Oba aspekta su međusobno povezana i surađuju kako bi stvorila cjelovito i usklađeno iskustvo za korisnike web stranice. Kvalitetan UX/UI dizajn ključan je za postizanje ciljeva web stranica, zadržavanje posjetitelja te poboljšanje brenda i korisničke lojalnosti.

Kontakt
dizajn identitet za web stranicu u wordpressu

Vizualni dizajn web stranice

Vizualni dizajn stranice odnosi se na stvaranje estetski privlačnog i funkcionalnog izgleda web stranice. Ovaj aspekt web dizajna fokusira se na vizualne elemente i njihovu organizaciju kako bi se stvorilo ugodno iskustvo korisnicima. Ključni elementi vizualnog dizajna stranice uključuju, ali nisu ograničeni na:

Boje: Odabir paleta boja igra ključnu ulogu u stvaranju određenog raspoloženja i dojma. Boje se koriste radi isticanja važnih elemenata, usklađivanje s brendom i poboljšavanje čitljivosti.
Tipografija: Pravilan odabir fontova može poboljšati čitljivost i doprinijeti identitetu brenda. Različiti fontovi koriste se za naslove, podnaslove i tijelo teksta kako bi se postigao balans i hijerarhija informacija.
Grafički elementi: Korištenje slika, ikona i grafika doprinosi vizualnoj privlačnosti. Ovi elementi mogu pomoći u ilustraciji informacija, dodati osobnost stranici i olakšati prepoznavanje brenda.

Cilj vizualnog dizajna stranice je stvoriti privlačan i funkcionalan izgled koji podržava ciljeve web stranice, olakšava korisničku navigaciju i komunicira jasno i učinkovito s posjetiteljima. Kvalitetan vizualni dizajn može poboljšati ukupno korisničko iskustvo i doprinijeti uspjehu web stranice. Zaseban je, ali opet neodvojiv od UX/UI web dizajna.

Što dobar dizajn web stranice može učiniti za Vas

Dobar web dizajn može imati značajan utjecaj na uspjeh tvrtke na mnogo različitih razina. Evo nekoliko ključnih aspekata kako dobar web dizajn može koristiti tvrtki:

Prvi dojam i profesionalnost

Vaša web stranica često je prvi dodirni punkt između tvrtke i potencijalnih klijenata. Ako je stranica vizualno privlačna i profesionalna, stvara pozitivan dojam o vašem brendu. Prvi dojam može biti presudan u stvaranju povjerenja i privlačenju korisnika.

Mobilna prilagodljivost

S obzirom na porast korištenja mobilnih uređaja, dobar web dizajn uključuje responzivni dizajn koji omogućuje prilagodbu različitim veličinama ekrana. Mobilna prilagodba ne samo da poboljšava korisničko iskustvo na mobilnim uređajima već također može poboljšati kako vaša web stranica na tražilicama.

Branding i prepoznatljivost

Dobar dizajn uključuje vizualne elemente koji su usklađeni s identitetom brenda. To uključuje korištenje boja, fontova, logotipa i drugih grafičkih elemenata koji pomažu u jačanju prepoznatljivosti brenda.

Povećanje konverzija

Ako je web stranica dizajnirana s ciljem poticanja posjetitelja na određene radnje, poput kupnje proizvoda ili kontaktiranja tvrtke, to može rezultirati povećanjem konverzija. Dobar dizajn usmjerava posjetitelje prema ključnim točkama i potiče ih na željene akcije.

U konačnici, dobar web dizajn može pridonijeti izgradnji povjerenja, privlačenju novih klijenata, zadržavanju postojećih, poboljšanju online prisutnosti i postizanju poslovnih ciljeva tvrtke.