Što je grafička knjiga standarda

 • 15. 05. 2024.
 • čitanja

U svijetu brendiranja, dosljednost je ključna. Svaki put kada se tvrtka pojavi, bilo da se radi o web stranici, oglasu ili pak brošuri, važno je koristiti isti vizualni identitet. To je ono što čini brend prepoznatljivim i gradi povjerenje kod klijenata.

U tome im pomaže grafička knjiga standarda. To je dokument koji definira pravila korištenja svih vizualnih elemenata brenda, uključujući logotip, boje, tipografiju, slike i grafiku.

Knjiga standarda osigurava da svi koji rade s brendom, od grafičkog dizajnera do marketinga, koriste iste elemente na isti način.

U ovom članku ćemo istražiti što je grafička knjiga standarda, zašto je važna i što treba sadržavati.

Što je točno knjiga grafičkih standarda?

Knjiga grafičkih standarda, često nazvana i “brand book”, je knjiga ili sveobuhvatan dokument koji definira i opisuje čitav vizualni identitet tvrtke.

brand book

To je poput biblije grafičkog dizajna za tvrtku, osiguravajući konzistentnost u svim aspektima brendiranja i drugih elemenata kao što su korištenje logotipa, boja, stilova teksta ili tipografije generalno. Na taj način osigurava se kako bi svako pojedino dizajnersko rješenje imalo dosljedno i profesionalno korištenje.

Svaka dobro definirana tvrtka posjeduje knjigu grafičkih standarda.

Ovaj dokument je od neprocjenjive vrijednosti za dizajnere, marketingaše, pa čak i interne suradnike, jer im nudi jasan vodič o tome kako pravilno koristiti vizualne elemente brenda na različitim mjestima.

U knjigu standarda ulaze elementi kao što su:

Logotip: Točna reprodukcija logotipa, uključujući dozvoljene varijacije, minimalne veličine i prostor za zaštitnu zonu.

Paleta boja: Točno definirane primarne, sekundarne i neutralne boje brenda, s receptima za miješanje i HEX i RGB vrijednostima.

odabir boja

Tipografija: Određene tipografske obitelji koje se koriste u brand komunikaciji, s primjerima upotrebe i hijerarhijom fontova.

Slike i grafika: Stilske smjernice za slike i ilustracije, uključujući ton slike, kompoziciju i filtriranje.

Dizajnerski elementi: Pravila za korištenje dizajnerskih elemenata poput ikona, šablona i grafičkih okvira.

Uz detaljne specifikacije, knjiga grafičkih standarda može sadržavati i smjernice o tonovima glasa, načinu pisanja i općim principima brendiranja. Također može uključivati primjere loše prakse i objašnjenja zašto se određene kombinacije vizualnih elemenata ne smiju koristiti.

ton brenda

Ukratko, knjiga grafičkih standarda je ključni alat za održavanje dosljednog i prepoznatljivog vizualnog identiteta brenda na tržištu.

To je vodič koji osigurava da se brend prezentira na ujedinjen i profesionalan način u svim komunikacijskim kanalima, bilo to u komunikaciji i dizajnu za društvene mreže, web stranica ili bilo koji od promotivnih materijala.

Čemu služe grafičke knjige standarda?

Svaka tvrtka zna da je danas konkurencija žestoka, a pažnja publike kratka pa je izgradnja prepoznatljivog i dosljednog brenda je od ključne važnosti. U tom procesu, knjiga grafičkih standarda igra nezamjenjivu ulogu.

Zašto je knjiga grafičkih standarda toliko važna? Razlozi su brojni:

1. Dosljednost u svim manifestacijama brenda:

Dosljednost je osnova prepoznatljivosti. Knjiga standarda osigurava da se svi vizualni elementi brenda koriste na ujedinjen način, bez obzira na platformu – web stranicu, oglas, dizajna za brošuru, pakiranje, pa čak i na društvenim mrežama. To stvara jasan i prepoznatljiv vizualni jezik koji publika povezuje s brendom.

Primjer: Zamislite Coca-Colu. Bez obzira je li to limenka, plakat ili TV reklama, crvena boja, jedinstveni logotip i karakteristična tipografija su konstantni.

To je ono što Coca-Colu čini prepoznatljivom diljem svijeta.

logotip coca cole

2. Kontrola nad korištenjem brenda:

Knjiga standarda je poput zaštitnog štita vizualnog identiteta brenda. Definira pravila i smjernice za korištenje logotipa, boja, tipografije i ostalih elemenata, sprječavajući neovlaštenu ili nepravilnu upotrebu. To osigurava da brend uvijek bude prezentiran profesionalno i u skladu s njegovim vrijednostima.

Primjer: Mnogo tvrtki u svojoj knjizi standarda jasno definira što se ne smije raditi s logotipom. Na primjer, logotip se ne smije deformirati, mijenjati boje ili koristiti u kontekstu koji je štetan za ugled brenda.

logotip brenda

3. Olakšavanje suradnje i ušteda vremena:

U timskom radu, knjiga standarda je neprocjenjiv alat za suradnju. Dizajneri, marketingaši, copywriteri i svi ostali suradnici imaju jedan centralizirani izvor informacija o svim aspektima brenda. To sprječava nesporazume, ubrzava proces rada i osigurava da svi rade na istoj vizualnoj viziji.

Primjer: Kada dizajner radi na web stranici, knjiga standarda mu daje precizne specifikacije o bojama, tipografiji i rasporedu elemenata, osiguravajući da web stranica bude u skladu s ostalim materijalima brenda. Najbolje od svega je što za sve te informacije ne mora pitati glavnog dizajnera.

dizajn po knjizi standarda

4. Dugoročna zaštita vizualnog identiteta:

Vizualni identitet je ključni dio imovine brenda. Knjiga standarda dokumentira i štiti taj identitet kroz dugoročno uspostavljanje jasnih pravila i smjernica. To je od posebne važnosti za velike tvrtke s dugom poviješću i bogatim vizualnim nasljeđem.

stvaranje brend indentiteta

Primjer: Coca-Cola je kroz desetljeća koristila svoju knjigu standarda kako bi zaštitila svoj ikonični logotip i prepoznatljivu crvenu boju. To je omogućilo brendu da ostane dosljedan i prepoznatljiv kroz generacije i promjene na tržištu.

Što sadržava knjiga grafičkih standarda?

Sadržaj grafičke knjige standarda može varirati ovisno o specifičnim potrebama tvrtke, ali uobičajeno uključuje sljedeće:

1. Vizualni identitet:

Logotip: Točna reprodukcija logotipa, uključujući dozvoljene varijacije, minimalne veličine i prostor za zaštitnu zonu.

Paleta boja: Točno definirane primarne, sekundarne i neutralne boje brenda, s receptima za miješanje i HEX i RGB vrijednostima.

Tipografija: Određene tipografske obitelji koje se koriste u brand komunikaciji, s primjerima upotrebe i hijerarhijom fontova.

odabir boja za brend

2. Dizajnerski elementi:

Slike i grafika: Stilski smjernice za slike i ilustracije, uključujući ton slike, kompoziciju i filtriranje.

Dizajnerski elementi: Pravila za korištenje dizajnerskih elemenata poput ikona, šablona i grafičkih okvira.

3. Smjernice za korištenje:

Opća pravila: Opisivanje dozvoljenih i nedozvoljenih načina korištenja vizualnih elemenata brenda.

Tone of voice: Definiranje tona komunikacije brenda u tekstualnim materijalima.

Primjeri loše prakse: Ilustracija neispravnih načina korištenja vizualnih elemenata i objašnjenje razloga.

ton brenda

4. Dodatne informacije:

Povijest brenda: Kratak osvrt na povijest i vizualni identitet brenda kroz vrijeme.

Kontakti: Podaci o osobama ili odjelima odgovornim za brend i njegovu vizualnu prezentaciju.

vizualna prezentacija

Osim ovih osnovnih elemenata, grafička knjiga standarda može uključivati i dodatne sekcije, ovisno o specifičnim potrebama tvrtke.

To može uključivati smjernice za dizajn web stranica, upute za korištenje brenda na društvenim mrežama, pa čak i pravila za dizajn pakiranja proizvoda.

Važno je napomenuti da grafička knjiga standarda nije statičan dokument. S vremenom se brendovi razvijaju i mijenjaju, pa se i knjiga standarda mora ažurirati kako bi odražavala te promjene.

U konačnici, cilj grafičke knjige standarda je osigurati da se vizualni identitet brenda koristi dosljedno i profesionalno u svim njegovim manifestacijama. To doprinosi jačanju prepoznatljivosti brenda, izgradnji povjerenja kod publike i konačno, poboljšanju poslovnih rezultata.

dizajn grafičke knjige standarda za tvrtke

Kome trebaju knjige grafičkih standarda?

Grafičke knjige standarda neprocjenjiv su alat za svaku tvrtku koja želi izgraditi i održati dosljedan vizualni identitet. To znači da su korisne tvrtkama svih veličina, od malih obrta do velikih korporacija.

Evo nekoliko primjera tvrtki kojima su korisne grafičke knjige standarda:

Male tvrtke i obrti: Čak i male tvrtke mogu imati koristi od grafičke knjige standarda. Ona im pomaže da osiguraju da se njihov logotip, boje i ostali vizualni elementi koriste dosljedno na svim platformama, od web stranice i vizitki do promotivnih materijala i pakiranja. To im daje profesionalniji izgled i pomaže im da se istaknu od konkurencije.

Startupi: Startupi često rastu brzo i zapošljavaju nove suradnike. Grafička knjiga standarda može im pomoći da osiguraju da svi u timu razumiju i koriste vizualni identitet brenda na isti način. To je posebno važno u ranim fazama rasta tvrtke, kada se vizualni identitet tek formira.

Srednje velike tvrtke: Ove tvrtke često imaju više zaposlenika i više različitih odjela. Grafička knjiga standarda im može pomoći da koordiniraju korištenje vizualnog identiteta brenda i osiguraju da se on koristi dosljedno u svim aspektima poslovanja.

Velike korporacije: Velike korporacije često imaju globalno prisustvo i koriste razne marketinške kanale. Grafička knjiga standarda im je bitna za osiguravanje da se vizualni identitet brenda koristi dosljedno u svim zemljama i na svim platformama.

Osim veličine tvrtke, postoje i drugi faktori koji mogu utjecati na to je li grafička knjiga standarda potrebna:

Branša: U nekim branšama, poput mode ili dizajna, vizualni identitet je posebno važan. Tvrtkama u tim branšama je vjerojatnije da će biti potrebna grafička knjiga standarda.

Ciljna publika: Ako se tvrtka fokusira na sofisticiranu publiku, važno je da ima profesionalan i dosljedan vizualni identitet. Grafička knjiga standarda može im u tome pomoći.

Planovi za rast: Ako tvrtka planira rasti i širiti se na nova tržišta, važno je da ima grafičku knjigu standarda koja će joj pomoći da održi dosljednost u svom vizualnom identitetu.

Ukratko, grafičke knjige standarda su korisne tvrtkama svih veličina i u svim branšama.

smijernice za identitet

Zaključak

U današnjem dinamičnom tržištu, gdje je konkurencija žestoka, a pažnja publike kratka, izgradnja prepoznatljivog i dosljednog brenda je od ključne važnosti za svaku tvrtku. U tom procesu, grafička knjiga standarda, poznata i kao “brand book”, igra nezamjenjivu ulogu.

Ovaj sveobuhvatni dokument je poput vodiča za vizualni identitet brenda, definirajući i opisujući sve elemente koji ga čine prepoznatljivim. To uključuje logotip, paletu boja, tipografiju, stil slika i grafika, pa čak i dizajnerske elemente poput ikona i šablona.

Knjiga standarda je više od jednostavnog priručnika – to je strategija za izgradnju i održavanje prepoznatljivosti brenda. Ona osigurava da se vizualni identitet koristi dosljedno u svim aspektima poslovanja, od web stranice, offline i internet oglašavanja do brošura i pakiranja.

U konačnici, grafička knjiga standarda je investicija koja se isplati. Ona pomaže tvrtkama da izgrade snažan i prepoznatljiv brand koji će im pomoći da se istaknu od konkurencije i postignu dugoročni uspjeh.

Kreativni proces stvaranja

Ako još uvijek razmišljate o tome je li vam potrebna grafička knjiga standarda, odgovor je jednostavan: da. Bez obzira na veličinu, branšu ili planove za rast vaše tvrtke, dosljedan vizualni identitet je ključan za izgradnju prepoznatljivog i uspješnog brenda.

Za sve to i više, pozivamo Vas da se javite na broj telefona +385998467067 ili putem kontakt forme. iQ – agencija za marketing, stoji vam na raspolaganju.

Pretplatite se na Newsletter.

Budite u toku s novostima.


  Pretplatite se na Newsletter.

  Hvala što ste se pratplatili na naš newsletter.

  Katharina Rostaš
  Katharina Rostaš

  Voditeljica Grafičkog Dizajna

  Oduvijek vizualni tip. Završila je studij Informatologije u Osijeku na kojem se službeno zaljubila u grafički dizajn i karijerno se usmjerila…

  Slične teme